Läger

Robin Hoods lägerverksamhet

Vi på Robin Hood ordnar regelbundet olika läger. Här kan du läsa om våra olika typer av läger:

Sommarläger »  | Skidläger »  | Antidrogläger »

 SOMMARLÄGER

Varje sommar sedan 1995 ordnar vi under en sommarvecka vid Flatenstugan ett läger med övernattning.

Lägret brukar infalla i början av sommarlovet innan midsommar, ibland veckan efter. Föräldrar betalar en summa för bl.a. maten, cirka 300 kronor. Ibland har vi hållit två läger, beroende på efterfrågan, ett för de yngre och ett för de äldre

Tryggt för barnen att lägret ordnas av våra fritidsledare

Det gör att barnen känner sig trygga och det blir inte så stort steg för barnet att vara med på ett läger som om det vore med ledare som man inte känner. Och eftersom det är så nära till Flatenstugan, bara 10-15 minuter med bil från skolan, så är det här ett jättebra tillfälle att prova på att sova borta, för dem som inte är så vana.

 

Flatenstugan ligger vid sjön Drevviken

Det finns en huvudbyggnad samt ett annex med totalt 26 sovplatser. Det ligger i en stor grön glänta som sluttar ner mot sjön Drevviken där det finns en strand. Det ligger mycket avskilt. En och annan badgäst kan söka sig till stranden men oftast får vi vara för oss själva. Det finns tillgång till kanoter. Det finns ingen dusch men däremot rinnande vatten i köket bajamaja och bastu.

 

Så tar du dig hit med bil eller buss

Bussar går från Gullmarsplan och Skarpnäck till Flatenbadet. Därifrån får man gå 15-20 minuter på en skogsväg. Det tar cirka 15 minuter med buss från Gullmarsplan och 5 minuter från Skarpnäck

Med bil åker man till Flatenbadet och fortsätter grusvägen in mot campingen. Vid infarten till campingen finns en vägbom, vilken ni ska passera. Vägbommen är normalt låst, så kommer man på besök får man ställa bilen där och promenera den sista kilometern.

Vid hämtning och lämning till lägret står någon vid bommen och öppnar för er under speciella tider, så att ni kan köra hela vägen ner. (Grindslant förväntas av grindvakterna). Då ni kommit igenom vägbommen fortsätter ni vägen rakt fram, den kröker sig åt vänster. Då ni passerat en sjö delar sig vägen, ni håller till vänster, uppför en backe sen är ni framme. Flatenstugan ligger drygt 1 km från vägbommen.

 

En veckas sommarlov tillsammans

Syftet med lägret är främst att ha lov – semester – tillsammans. Vi kommer att ha en del regler och göra en del saker gemensamt där alla bör vara med. Men vi håller det i möjligaste mån som semester och med frivilligt deltagande i olika aktiviteter. En tumregel är dock att tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus.

Vi badar, sportar och gör andra aktiviteter som vi har lust med. Bygger sandslott, har femkamp, tipsrunda, leker burken, hoppar studsmatta, paddlar kanot, grillar, solar och badar. Kanske går vi iväg och spelar minigolf. Disco brukar vi också ordna.

 

Med sig till sommarlägret ska man ha:

 • Badkläder
 • Simdyna om man inte kan simma
 • Handduk
 • Tandborste, tandkräm, tvål, (hårschampo)
 • Underkläder 4 ombyten
 • Pyjamas
 • Lakan under-, över- och örngott
 • Täcke !
 • Regnkläder och stövlar
 • En varm tröja
 • I övrigt kläder lämpade efter den rådande och förutspådda väderleken, som räcker i 4 dagar. Om vädret är osäkert kan dubbelt ombyte behövas för både varmt och kallt väder. Tänk dock på att inte packa ner för mycket, då barnen själva får hålla reda på sina saker och ju färre saker desto lättare.
 • Lite “tidsfördriv” – till exempel uteleksak, badleksak, bok, spel.

OBS! INGA ELEKTRONISKA LEKSAKER ELLER SPEL SKALL TAS MED.

Fickpengar

Behöver man inte ha, men man får, dock högst 30 kr. Vi kanske ordnar någon kiosk själva på lägret och annars låter vi barnen gå till campingen eller bensinmacken för att handla någon gång om de vill.

 

 SKIDLÄGER

Vi har varje år sen 1992 ordnat skidläger för eleverna tillsammans med Studemaskolan. Ibland har vi ett läger för de äldre och ett annat för de yngre. Ibland blir det ett gemensamt. Oftast blir det ett i januari för de äldre och ett i april för de yngre.

Robin Hoods skidläger

Alla som vill åka skidor är välkomna

Man behöver inte kunna åka skidor för att åka med. Det räcker med en vilja att åka skidor och att lära sig. Vi är vana och har många års erfarenhet av att lära våra barn att åka skidor. Ingen är för liten att åka med, vi brukar ha många 6-åringar. Enda kravet här är att man klarar av att sova borta.

 

Vi brukar åka till Sälen

Populärast är Tandådalen/Hundfjället. Där brukar vi bo i Panoramastugorna som ligger mitt i backen i Tandådalen. Ibland åker vi till Lindvallen också, speciellt i januari då det är kallare och mörkare, eftersom det finns större utbud där på andra kvällsaktiviteter.

 

Vi är borta söndag till torsdag

Vi åker från Stockholms central söndag morgon och är tillbaka sent på torsdag kväll. Resan brukar gå med tåg till Mora och sedan buss därifrån till Sälen. Hem brukar det bli buss till Malung, sedan rälsbuss till Borlänge och därifrån SJ-tåg hem till Stockholm.

 

Ungefärlig kostnad

Priserna ändras ju lite från år till år men kostnaden är runt 2000:- för de äldre barnen. Då ingår resa, boende, mat, skidhyra och liftkort. Av detta är det liftkort och skidhyra som är dyrast, det kostar ca. 1000:-. För de under 8 år blir det lite billigare.

 

Vi sköter vårt eget hushåll

Matlagning, disk städ m.m. ordnar vi själva. Det är obligatoriskt för eleverna att delta i detta.

 

ANTIDROGLÄGER

Vi ser ökade problemen i vårt samhälle som leder till mobbing, våld och droger. Problemen går ner i åldrarna. Vi vill öka vårt ansvar och med förebyggande arbete göra något åt detta.

IMG 1071 818x545 1

Vårt projekt

Vi vill ordna läger för barn med kurser och föreläsningar för att utbilda dem om droger, dess konsekvenser och vad man kan göra åt det här problemet.

 

Det här lär man sig på lägret

 • Hur man ser att någon tar droger och hur man då kan agera.
 • Hur man själv undviker droger.
 • Vi inkluderar en del arbete mot mobbning och ungdomsvåld.

 

Vi har lägret (lägren) på den lägergård vi brukar ordna läger; Flatenstugan vid sjön Drevviken. Flatenstugan har totalt 26 sängplatser, varav 20 elevplatser.

Vi brukar samarbeta med Alex Breeze som varit på vår skola flera gånger och givit föredrag om droger till våra elever. Alex har jobbat heltid med drogförebyggande arbete för ungdomar i många år. Alex B utbildar vår personal samt lägger upp utbildningen för barnen på lägret och är även själv med som föreläsare och kursledare.

 

 

Våra senaste inlägg